Aambeien
Aambeien, ook wel hemorroïden genaamd, zijn opgezwollen bloedvaten aan de binnenzijde van de anus. In dit geval spreekt men daarom ook wel van inwendige hemorroïden, die meestal onzichtbaar zijn.
Aan de andere kant bestaan er ook uitwendige hemorroïden aan de anus, maar die brengen doorgaans geen symptomen met zich mee. Deze worden ook uitgezakte hemorroïden genoemd en zijn wel zichtbaar.
De belangrijkste symptomen van uitwendige aambeien
Over het algemeen vertonen inwendige hemorroïden geen symptomen, in tegenstelling tot de uitwendige:
- Bloedende aambeien: wanneer een aambei kapot gaat door te krabben of een te hoge druk, kan hij beginnen bloeden. Hoewel de huid rond je anus dan geïrriteerd raakt, stopt het bloeden zelf meestal snel.
- Jeuk en irritatie: soms komt er wat pus uit je anus komen ten gevolge van de hemorroïde, met irritatie en jeuk als gevolg. Dit kan je vermijden door er niet aan te krabben.
- Pijn aan je anus: inwendige hemorroïden kunnen pijn doen door te krabben, maar ook als je moeilijk naar het toilet kunt. Een gematigd warm bad biedt biedt in dat geval vaak verlichting.
Verder lezen: Symptomen van uitwendige aambeien
De meest voorkomende oorzaken van hemorroïden
Hoe krijg je aambeien? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken, maar altijd gaat het om een te hoge druk op de hemorroïde. Deze druk brengt bijgevolg heel wat vervelende anale klachten met zich mee en wordt veroorzaakt door:
- Moeilijke stoelgang: kan je niet gemakkelijk naar het groot toilet en/of is je ontlasting hard, waardoor je ook harder moet duwen? In dat geval kunnen er hemorroïden ontstaan.
- Zwangerschap en bevalling: tijdens de zwangerschap is de druk op de anus een stuk hoger. Hetzelfde geldt tijdens de bevalling, met als gevolg uitwendige of inwendige hemorroïden.
Verder lezen: De oorzaak van aambeien
Wat te doen tegen aambeien?
Voorkomen is vanzelfsprekend beter dan genezen, maar er bestaan ook manieren om een aambei te behandelen. Heb je er last van en wil je de aambeien (laten) verwijderen? Houd dan zeker onderstaande tips in het achterhoofd:
Je aambeien met zalf behandelen
Aambeienzalf of anale zalf is dan misschien geen wondermiddel tegen aambeien, maar vermindert wel de jeuk en pijn die erbij komen kijken. Met aambeienzalf zal je de aambeien zelf echter niet verwijderen.
Een goed voorbeeld van zo’n zalf is AnaMel, dat natuurlijke ingrediënten bevat om de huid rond je anus te helpen herstellen. Zo maak je komaf met irritatie en jeuk en verbetert je levenscomfort drastisch.
Een kleine operatieve ingreep
Als je de aambei definitief wilt laten verwijderen, kan je eventueel kiezen voor een operatie. Een specialist gebruikt in dit geval elastiekjes om de aambei af te binden, waardoor de hemorroïden niet verder naar beneden zakken en na een paar dagen afsterven.
De aambei terugduwen
Ten slotte kan je aambeien ook behandelen thuis door ze terug naar binnen te duwen, althans bij uitwendige hemorroïden. Houd er rekening mee dat de aambei zelfs in dat geval opnieuw kan zakken!