Anale kloofjes
Anale kloven ontstaan in de meeste gevallen door een te grote druk op de anus, wat bijvoorbeeld vaak bij harde ontlasting voorkomt. Een andere naam voor deze typische kloofjes is een anale fissuur. In dit artikel lees je meer over de symptomen, oorzaken en behandeling van anale kloven.
Zijn anale kloven gevaarlijk?
Kloofjes aan de anus zijn op zich niet gevaarlijk, maar natuurlijk wel vervelend omdat ze vaak pijn doen. Daarbij is het niet bepaald gemakkelijk om kloven bij de anus proper te houden, met nog heel wat andere klachten als gevolg.
Kloven bij de anus kunnen immers elke keer dat je naar het toilet gaat weer openscheuren. Het resultaat? Je geraakt veel moeilijker af van de klachten van anale kloven.
Verder lezen: anale fissuur, symptomen, oorzaak en behandeling
De belangrijkste oorzaken van anale kloven
Wat zijn precies de belangrijkste oorzaken van anale kloofjes? Hieronder een overzicht:
- Harde ontlasting. Harde stoelgang, diarree of verstopping kunnen allemaal leiden tot anale kloven.
- De ziekte van Crohn. Deze chronische darmontsteking brengt vaak anale kloofjes of scheurtjes met zich mee.
- Zwangerschap en bevalling. Tijdens de zwangerschap en zeker tijdens een bevalling komt er heel wat druk op de anus. Veel vrouwen hebben tijdens die periode last van anale kloven.
- Anale seks. Ten slotte kan het gebeuren dat je anus tijdens anale seks te ver rekt, waardoor kloofjes ontstaan.
Wat zijn de belangrijkste symptomen van anale kloven?
Kloven bij de anus brengen vaak heel wat symptomen met zich mee. Hieronder zie je de meest voorkomende:
- Bloed aan de anus: kloofjes in of aan de anus zijn als het ware minuscule scheurtjes, die dus ook wel eens kunnen bloeden. Normaal gezien is dat niet zo veel. Merk je dat er toch wel een abnormaal grote hoeveelheid bloed vrijkomt uit de kloofjes, bijvoorbeeld nadat je je anus hebt afgeveegd? Neem dan meteen contact op met de huisdokter.
- Een branderig gevoel: ook branderigheid is een veel voorkomend symptoom van kloven aan de anus. Dit komt vooral doordat de onderliggende (ontstoken) huidlaag blootgesteld wordt aan wrijving, vocht en meer.
- Bultjes aan de anus: het kan gebeuren dat een kloofje aan je anus ontstoken geraakt, waardoor er zich net naast de anus zelf een bultje vormt.
- Jeuk: jeuk is een van de meest voorkomende en vervelendste symptomen van anale kloven. Zoals dat bij wondjes op de rest van je lichaam het geval is, krab je er beter niet aan. Dit maakt de jeuk en de kloofjes zelf immers alleen maar erger.
- Koorts: een minder voorkomend symptoom van anale kloven is koorts. De oorzaak hiervan is niet echt bekend. Het zou een gevolg kunnen zijn van een ontsteking.
- Ontsteking: als je de kloofjes rond je anus niet goed verzorgt, kunnen ze ontsteken. In dat geval voel je meestal een bultje dicht bij je anus. Door die ontsteking kan er ook slijm of pus uit de anale kloven komen.
- Pijn ten slotte voelen kloven bij of rond de anus vaak pijnlijk aan. Dit komt vooral voor als je ermee in contact komt, bijvoorbeeld nadat je naar het groot toilet bent geweest. In ernstige gevallen doet zitten met anale kloven ook pijn.
Wat is de beste behandeling voor anale kloven?
Net zoals dat bij andere aandoeningen en gezondheidsproblemen het geval is, is voorkomen beter dan genezen. Als je het probleem wilt vermijden of er dan toch last dan hebt, houd dan zeker onderstaande tips in het achterhoofd om kloofjes bij de anus te behandelen:
Eet en drink gezonder
Plantaardige vezels zorgen voor een vlotte darmtransit en zitten in voedingsmiddelen als bruin brood, groenten en meer. Daarbij is het belangrijk dat je elke dag genoeg water drinkt, tot 1,5 of 2 liter. Hierdoor verloopt je ontlasting gemakkelijker.
Een goede zalf voor anale kloofjes
Ten slotte is ook een zalf tegen anale kloven een goed hulpmiddel. Niet alleen zorgt een klovenzalf voor de anus voor een sneller herstel, het zal ook de symptomen van anale kloven, zoals pijn en jeuk, doen afnemen.
Een goede kandidaat is AnaMel, ons product tegen anale kloven dat dankzij uitvoerige tests gegarandeerd helpt bij pijn aan de anus. Naast zijn verzachtende werking heeft deze zalf voor anale kloven ook een antibacterieel effect. Ten slotte fungeert het als huidzalf en aambeiencrème.
Ga naar het toilet als dat nodig is
Niets slechter voor de gezondheid van je anus dan je ontlasting inhouden. Ga dus direct naar het toilet als je de drang voelt. Je ontlasting inhouden vergroot immers het risico op nieuwe anale kloofjes.
Kies voor vochtige doekjes
Vochtige doekjes zijn minder grof dan gewoon toiletpapier en dus beter voor de huid rond je anus. Let wel op dat je geen doekjes koopt met alcohol of parfum, aangezien beide bestanddelen anale kloofjes irriteren en de pijn en jeuk erger maken.
Schakel je huisdokter in
Je huisarts schrijft medicijnen voor als dat nodig is voor de behandeling van je anale kloven. Daarnaast behoren ook poeders of supplementen met extra plantaardige vezels tot de mogelijkheden.
Maak je je zorgen over je anale kloven of de oorzaak ervan en lijken bovenstaande tips niet echt te helpen? Maak dan een afspraak bij je huisarts. Het kost geen moeite en zal alleen maar helpen om van die vervelende anale kloven af te geraken.