Anale fissuur
Heb jij last van een anale fissuur? Of vermoed je dat je er één hebt? Dan vind je in dit artikel alle informatie die je zoekt: hoe je ze herkent, hoe ze ontstaan en wat je er (zelf) tegen kunt doen.
Wat is een anale fissuur precies?
Een fissuur aan de anus noemt men ook wel een anaal kloofje of anuskloof en dat is dan ook precies hoe het eruit ziet. Later kunnen deze kleine kloofjes rond je anus echter groter worden en gaan zweren, met een grote fissuur als gevolg.
Voor we dieper in gaan op de mogelijke behandelingen van een anuskloof, is het belangrijk om de symptomen van anale kloofjes op te noemen. Lees gauw verder voor meer info!
De symptomen van een fissuur aan de anus
Een fissuur aan de anus brengt enkele opvallende symptomen met zich mee:
- Bloedende kloofjes: als een anaal kloofje bloedt, dan merk je dat meteen bij het gebruiken van toiletpapier. Vind je dat je wel heel erg veel bloedverlies hebt? Neem dan snel contact op met een arts om een ernstige oorzaak uit te sluiten.
- Branderig gevoel en jeuk: aangezien een anuskloof letterlijk een wondje is aan je anus, kan het ook gaan jeuken of branden.
- Bultjes: soms komen bij een anale fissuur bultjes voor aan de anus, ten gevolge van een ontsteking. Hieruit komen vaak pus en slijm.
- Jeuk aan de anus: haast iedereen met een fissuur aan de anus heeft last van jeuk. Wat mag je zeker niet doen? Krabben, want dat zal het alleen maar erger maken en het helingsproces vertragen. Gelukkig kan je een anale fissuur met zalf behandelen om de jeuk tegen te gaan en de wonde sneller te helpen herstellen.
- Pijn: zowel kleine anale kloofjes als een ernstige kloof aan de anus kunnen heel veel pijn doen, vooral na het groot toilet of als je zit.
- Koorts: Ten slotte kan het ook gebeuren dat je koorts krijgt als gevolg van een anale kloof, zeker als een of meer van bovenstaande klachten hevig zijn. Dit is nogmaals een signaal dat je het probleem zo snel mogelijk moet laten behandelen, eventueel met een anale fissuur zalf als AnaMel honingzalf.
De oorzaken van een anuskloof
Anale kloven kunnen uiteenlopende oorzaken hebben, waaronder:
- Last met je ontlasting: als je moeilijk naar het groot toilet kunt, diarree hebt of hard moet duwen, kunnen er wel eens anale kloofjes ontstaan. Wanneer je verstopt bent of je ontlasting abnormaal hard is, veroorzaakt dit heel wat druk op je anus. Bij diarree is het probleem dan weer dat je je anus heel vaak afveegt. Die wrijving kan kloofjes of een fissuur met zich meebrengen.
- De Ziekte van Crohn: ook de Ziekte van Crohn, een ontstekingsziekte van de darm, brengt vaak anale kloven met zich mee.
- Zwangerschap en bevallen: zoals gezegd is een grote druk op de anus een van de meest voorkomende oorzaken van een fissuur aan de anus. Dit is het geval bij zowel zwangerschap als een bevalling. Tijdens de zwangerschap is het vaak moeilijker om naar het toilet te gaan, waardoor je harder moet persen. Bij het bevallen zorgt de hoge druk op de huid rond je anus dan weer voor scheurtjes.
- Anale seks: ten slotte zorgt anale seks er vaak voor dat je scheurtjes krijgt in de huid rond je anus. Een oorzaak die niet vaak wordt aangehaald, maar wel heel vaak voorkomt.
Verder lezen: anale fissuur, symptomen, oorzaken en behandeling
Anale fissuur en de behandeling ervan
Het goede nieuws? In sommige gevallen verdwijnt een fissuur aan de anus vanzelf. Als je daarentegen al even last hebt van anale kloofjes, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk van af.
Hier gaan we wat dieper in op medisch erkende behandelingen voor anale kloven. Sommige daarvan pas je gemakkelijk zelf thuis toe, bij andere is de ingreep van een specialist aangeraden. Zoals altijd geldt: als je klachten te ernstig zijn, neem dan meteen contact op met een arts!
Voorkomen is beter dan genezen
Wist je dat de kwaliteit van je ontlasting afhangt van je voeding? Op zich geen wonder, maar toch belangrijk om te weten. Je kan verstopping en harde ontlasting voorkomen door:
- Gezonder en gevarieerder te eten
- Meer vezels te consumeren
- Minstens twee liter water per dag te drinken
Daarnaast is het een goed idee om je nooit te haasten als je naar het toilet gaat. Harder persen betekent een hoger risico op een anale fissuur of een fissuur die erger wordt. Ontspan je, lees iets of scroll desnoods op je smartphone om tot rust te komen.
Een laatste goede tip? Gebruik altijd glijmiddel als je anale seks hebt. Zo is de huid rond je anus flexibeler en de kans op een anuskloof of nieuwe anale kloofjes veel kleiner.
Een anale fissuur en de symptomen ervan bestrijden
Vervolgens zijn er ook enkele manieren om de symptomen van een fissuur aan de anus te bestrijden:
- Pijnstillers nemen, zoals paracetamol. Hoewel medicatie de oorzaak van het probleem niet wegneemt, verbetert het toch je levenscomfort.
- Een anale fissuur met anale zalf behandelen, zoals AnaMel. Zo verminder je klachten en herstelt de huid rond je anus zich sneller.
Laat een ernstige of chronische anale fissuur behandelen
Is de kloof te ernstig geworden of blijft hij aanhouden? Dan kunnen onderstaande methodes zeker helpen:
Spierontspannende injecties
In ernstige gevallen geeft een spierontspannende injectie wat verlichting van de pijn door de kringspier rond je anus te ontspannen. Hierdoor stroom je bloed beter, waardoor je huid ook sneller herstelt. Het spreekt voor zich dat je hiervoor best naar je huisarts gaat en dat je eerst minder ingrijpende maatregelen uitprobeert (zoals een zalfje).
Een operatieve ingreep
Als de anale kloof of fissuur te groot en diep is, is een operatie vaak nodig. Een goed voorbeeld is het maken van een sneetje in de sluitspier, zodat de kans op toekomstige fissuren kleiner is.
Gratis AnaMel proberen: maak komaf met een anale fissuur
Ben je op zoek naar een handig product ter bestrijding van een anale fissuur en de jeuk en pijn die erbij komen kijken? Dan doe je met AnaMel zeker een goede investering. Deze zalf bevat:
- 100% natuurlijk zuivere honing
- Geen antibiotica
- Geen hormonen
Kortom, het perfecte natuurlijk hulpmiddel tegen anale kloven. Daarbij gebruik je de zalf probleemloos gedurende lange periodes en ook bij kinderen. Is je kindje heel jong? Vraag dan best eerst advies bij je arts!