Luieruitslag
Niets vervelender voor je baby dan luieruitslag, ook wel luierdermatitis. Hoewel het helemaal niet gevaarlijk is, brengt deze vorm van uitslag heel wat pijn en irritatie met zich mee. Daarbij maakt het er voor jullie als ouders niet bepaald gemakkelijker op, want wie wil dat zijn baby zich niet goed voelt?
Gelukkig kan wat meer informatie over luieruitslag zeker helpen om er iets aan te doen. Lees verder voor meer info en advies!
Wat is de oorzaak van luieruitslag?
De meest voorkomende oorzaak van luieruitslag zijn ontlasting en plas van de baby die te lang in de luier blijven zitten. Hierdoor geraakt de huid geïrriteerd en wordt hij rood.
De symptomen van luieruitslag
Luieruitslag brengt verschillende symptomen met zich mee, waaronder:
- Rode billen: een gevolg van huidirritatie
- Pijn en jeuk: waardoor je baby veel huilt
Hoe roder de uitslag is, hoe erger de bovenstaande en andere symptomen zullen zijn. In elk geval is het belangrijk dat je er als ouder zo snel mogelijk iets aan doet. Als je ziet dat de luierdermatitis van je baby ook witte pus of schilfertjes vertoont, kan het gaat om een schimmelinfectie. Raadpleeg in dat geval altijd een arts!
Verder lezen: meer over luieruitslag
Wat te doen tegen luieruitslag?
Luieruitslag gaat niet weg door er enkel over te lezen: je moet er ook iets aan doen. Hoewel je rode billen bij je baby’tje gemakkelijk kunt voorkomen door op tijd plas en ontlasting te verwijderen uit de luier, kan het zelfs dan nog voorkomen. Hieronder vind je enkele goede tips om luierdermatitis te voorkomen en op te lossen:
Regelmatig pampers verversen
Plas en ontlasting zijn zoals gezegd de meest voorkomende oorzaken van luierdermatitis.
Hoe vaker je de pamper van je baby dus ververst, hoe kleiner de kans dat hij of zij er last van krijgt. Een andere goede oplossing is om je baby af en toe geen nieuwe pamper te geven. Dat klinkt misschien riskant (vooral omwille van de vuile kleren), maar het kan op zich weinig kwaad.
Wassen met lauw water, zonder zeep
Een andere goede tip tegen luieruitslag is wassen met lauw water, zonder zeep. De meeste zeepsoorten irriteren de huid immers. Vergeet daarbij niet om de billetjes van je baby na het wassen goed te drogen. Hoe vochtiger deze zijn, hoe groter de kans op nieuwe uitslag.
Gebruik een zachte huidzalf
Luieruitslag met zalf behandelen is ten slotte ook een goede tip, vooral als je kiest voor een natuurlijk product als AnaMel. Hierdoor herstellen de huid en wondjes van je baby’tje sneller, waardoor hij of zij al gauw van de luierdermatitis af is!